Kruisboog maken

Mijn houtbewerking project deze winter is een experiment in zelf een kruisboog maken. Eerst moet je de basis kruisboog vorm maken, de kolf met de slede, de boog en de pees. Die heb ik gemaakt van gevlochten sisal. Sisal is gemakkelijk verkrijgbaar.

Het rekt niet en is goedkoop, voor wanneer de pees breekt

Ik heb alleen eikenhout gebruikt. Dat is wat duurder, maar sterk genoeg om de spannigen te weerstaan. Maak eerst een tekening op de zijkant van het stuk hout, met een zaag, bijtels vijlen en schuurpapier maak je de vorm. De boog maak je, ook van eikenhout, eigelijk twee of drie keer, elke keer een stuk korter en over elkaar verlijmd. Het buigen, als je dat wilt, doe je met stoom en het onder spanning zetten van de boog.

Nu ga je de kruisboog maken

De boog wordt geplaatst in een ?horizontale? sleuf aan de kop van de slede, zeg maar de ?loop? van je kruisboog. Zorg ervoor dat je boog echt in het midden vastgezet wordt, met minstens twee schroeven en verlijmd, en dat de boog ook echt haaks op de slede staat. Een werkende trekker heb je al met een ronde houten pen die door een rechthoekig gat gelegd wordt. Het rechthoekige gat, iets breder dan de pen, komt ongeveer in het midden, tussen de kolf en de slede van de kruisboog. Aan een kant van de pen maak je, met een vijl, een soort haak waarachter de gespannen pees blijft hangen. Een dunne asbout door de slede en door de pen houdt alles netjes op de plaats. De trekker wordt bediend door hem met een of meer vingers tegen de kolf te drukken. Daardoor drukt de slede de pees uit het haakje van de pen.

Wat is een spanarm?

Een spanarm heb je nodig om het wapen weer snel te kunnen laden. Een houten arm is ongeveer in het midden verbonden met de andere, kortere arm, met een bout en moer. Aan het einde van de kortere arm maak je een sleuf waar de pees tijdens het spannen in gaat. Met de andere arm op de grond of tegen een muur span je de boog.  Nu moet je meerdere houten pijlen maken, korter en zwaarder dan handboog-pijlen, maar wel met veren en een stalen punt. Als je de eerste hebt gemaakt gebruik die dan als vorm voor de sleuf waar de pijl door gaat lopen bij het schieten. Die sleuf moet precies in het midden van de slede komen, recht en diep genoeg zijn.