Pijl en boog maken van hout

Zou je ook heel graag een pijl en boog maken van hout? Dat kan! Het is absoluut niet moeilijk en je bent er zo meer klaar. Voor het maken van een pijl en boog, kun je het beste taxushout gebruiken, maar ook andere houtsoorten (zoals eiken-, iepen-, ceder-, wilgen- of berkenhout) zijn prima. Kies een stok, die niet alleen lang is, maar ook soepel. Dat is heel erg belangrijk voor het maken van een goede pijl en boog.

De boog maken

Hoe weet je nou hoe lang een stok precies moet zijn? Dat is heel makkelijk te bepalen. Houd met één hand het uiteinde van de stok bij je heup en laat hem, langs je oor, naar boven wijzen. Steek je andere hand zover mogelijk uit langs te stok en maak een streepje, met een potlood, op de plek die je nog net kan raken met je wijsvinger. Daar zaag je de stok af. Maak een stevig stuk touw of koord vast aan beide uiteinden van de boog. Er mag niet teveel rek zitten in het touw. 

De pijlen maken

Dan is het tijd om de pijlen te maken. Hiervoor kun je het beste droog (berken-) hout gebruiken. Maak de pijlen zo?n 60 cm lang en 6 mm dik. Aan het ene uiteinde snij je de pijl in een punt en aan het andere uiteinde maak je een inkeping. Om nauwkeuriger te kunnen schieten, kun je aan dit uiteinde ook een veer vastlijmen. Zo kun je heel eenvoudig een pijl en boog maken van hout!